Bilaterális tárgyaláson egyeztettek az SZTNH és a WIPO vezetői

Az IP menedzsment képzés magyarországi bevezetésének lehetőségéről és a szellemitulajdon-alapú finanszírozással kapcsolatos WIPO-SZTNH közös projektről is egyeztetett Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke és Daren Tang, a World Intellectual Property Organization, (WIPO) főigazgatója.

A bilaterális egyeztetésre július 9-én, a WIPO 64. közgyűléssorozata alatt került sor. A megbeszélésen a magyar delegáció tagjaként részt vett Magyarország ENSZ, WTO és más genfi nemzetközi szervezetek melletti Állandó Képviseletének vezetője, Szűcs Margit nagykövet is.

Az egyeztetés során a tárgyalófelek megvitatták a WIPO és az SZTNH közötti kétoldalú együttműködés lehetséges irányait. A nagykövet Magyarország soros EU elnökségének prioritásai között említette a várhatóan 2024 második félévében esedékes, diplomáciai értekezletet a formatervezésiminta-oltalmi eljárások alakiságait harmonizáló egyezmény (Design Law Treaty) kapcsán, és hangsúlyozta a magyar elnökségi célok és a WIPO prioritásai összehangolásának szükségességét. Farkas Szabolcs kifejtette, hogy az SZTNH a jövőben kiemelt szerepet szán az IP menedzsment képzés magyarországi bevezetésének. A felek megállapodtak arról, hogy a WIPO a jövőben szakmai támogatást nyújt ehhez a kezdeményezéshez.

A felek méltatták továbbá a WIPO és az SZTNH közötti együttműködés eddigi eredményeit is, külön kitérve a szellemitulajdon-alapú finanszírozás lehetőségeit feltáró projektre. E kezdeményezés keretében a V4 tagországok IP hivatalai az immateriális javak finanszírozására vonatkozó cselekvési tervének részeként külső szakértők bevonásával készít jelentést a szellemitulajdon-alapú hitelek és tőkebefektetések helyzetének meghatározására.

2023/07/10